Atık Su Tesisatı

Atık Su Tesisatı

Atık su tesisatı ev ve işyerlerinde bulunan mutfak, banyo, tuvalet ve yağmurluk gider borularını kapsamaktadır. Atık su tesisatı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli iki husus malzeme ve işçiliktir.

Atık su tesisatında kullanılacak malzemenin nasıl olmalıdır?

  • Tesisat da kullanılacak malzeme TSE belgeli olmalıdır.
  • Darbelere karşı sağlam yapıda olmalıdır.
  • Kullanılacak bölgeye uygun çapta boru kullanılmalıdır.
  • Boru ek yerleri ve ek parçalarında kullanılan contalar ezik olmamalıdır.
  • Tesisat da kullanılacak malzemelerin aynı marka olmasına dikkat edilmelidir.

Atık su tesisatı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
İşin bu aşamasında dikkatli olunmalı, yapılacak hiçbir işlem önemsiz görülmemelidir. Tesisat yapılırken gerekli yerlere kelepçe montaj edilmelidir. Ek yerlerine ve ek parçalarına mutlaka conta koyulmalıdır. Boruların aşağıya doğru eğilmesine karşın özellikle ek yerlerin olduğu bölgelerin kelepçelerine dikkat edilmelidir.

Yapılacak hatta diğer önemli hususta meyil (akıntı) işlemidir. Atık su tesisatı yapılırken çok fazla akıntı verilir ise kullanım sonrası su pislikten önce gider ve borunun içinde tortu kalır. Doğru olanı suyun pislik ile beraber gitmesidir.
Özellikle bina temeli atılmadan önce yapılan ana hat tesisatında sonradan tamiratı mümkün olmayan veya maliyet oranı çok yüksek durumlara sebebiyet verebilmektedir. Bin ana pis su tesisatı bina temeli atılmadan temel demirlerinin arasına yapılır. Bu yapım aşamasında pimaş boru etraflıca dikey ve yatak olarak demirlere sabitlenmelidir. Beton atılırken boruların zedelenmemesine özen gösterilmelidir.

Evimizde banyo bölgesine örnek verecek olursak küvet, lavabo ve varsa tuvalet gibi kullanım araçlarının tahliyesi için atık su tesisatı yapılır. Bu bölgelerde oluşacak herhangi bir atık su tesisatı arızası sonrası küvetinizin sökülmesi lavabonuzun sökülmesinden sonra arızaya müdahale edilebilir. Doğru yapılmayan atık su tesisatı sizlere masraf çıkardığı gibi sağlam durumda olan diğer materyaller içinde ekstra masraf çıkarmaktadır.

Atık su tesisatı yapılırken yatay halde döşenen ve beton içinde kalan boruların alt kısmının iyice doldurulması gerekmektedir. Olası darbe veya diğer hususlardan dolayı aşağıya doğru eğilmesine mahal verilmemelidir. Atık su tesisatında mecbur kalınmadıkça kapalı dirsek kullanılmamalıdır. Kapalı dirsekler suyun ve pisliğin gidişini yavaşlattığı gibi tıkanıklığın oluşmasında önemli etkendir. Ayrıca olası tıkanıklık açma durumlarında kapalı dirseklerin olduğu bölgelerde sorun yaşanmaktadır.

PİS SU GİDER HATTI YENİLENMESİ

Bina ana pis su gider hatları bütün bina sakinlerinin atıklarının kullanımına maruz kaldığı için yapılarda en çok deforme olan tesisat bölümüdür. İnsanların bilinçsizce tuvalet, banyo ve mutfak giderlerinden atmış olduğu yabancı cisimler ana gider hattını tıkayabilmektedir. Yine bu yabancı cisimler nedeni ile ana gider borularından daire içlerine lağım kokusu da gelebilmektedir.

Yapılarda malzeme ve işçilik kalitesi oldukça alt seviyeye indiği için ana gider hatlarında çökme ve meyilsizlik sorunu sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Pis su gider hattı çökmesinin sonucunda atıkları ana rögar hattına ulaşamaz ve ilk başta bodrum kat ve giriş katlarda lağım basması sorunu yaşanır. Bazen ana gider hattında olan çökme ve meyilsizlik daha uzun vadeli sürede sorun çıkarmaktadır.

Aşağıda resimlerinizi gördüğünüz binanın ana hat yenilenme işlemi firmamız tarafından yapılmıştır. Bina sakinleri ilk olarak bizleri ana hat tıkanıklığı için aramıştı. Bizde binanın ana gider tıkanıklık sorununu açtıktan sonra pimaş görüntüleme kameramız yardımı ile hattın içini görüntüleme sonucunda hatta çökme ve meyilsizlik sorunu olduğunu ve değişmez ise aynı sorunun tekrarlayacağını kendilerine rapor halinde sunduk. Ancak hatta sorun olduğuna ikna edilemeyen bina sakinleri yüzünden hat yenileme işlemi yaklaşık 3 ay süre gecikmeli olsa da yapıldı.

ANA PİS SU GİDER HATTI YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Öncelikli tavsiyemiz ana hat yenilemesi yaptıracaksanız garanti şartı aramanız olacaktır. Kullanılan malzemelerin TSE belgeli kaliteli malzeme olmasına özen gösteriniz.

Yapım aşamasında dikkat etmeniz gereken hususlar aşağıdaki gibidir;

  • Tesisat da kullanılacak malzemenin çapı doğru oranda mı?
  • Pis su boruları döşenirken alt kısımdan toprak ya da beton çökmesine karşın mukavemetli yapılıyor mu?
  • Hattın akım oranı doğrumu?

Bu üç madde de her şey doğru orantıda ise uygulamada dikkat edilmesi gereken birkaç hususu size hatırlatmadan geçemeyeceğiz.

Ana hat yenileme işlemi yapılırken tüm ek parçalarda conta olmalıdır. Boru ve ek parçaların birbirine geçip geçmediğine çok dikkat edilmelidir. Yeni çekilen hat bittikten sonra üstü mutlak suretle kum ya da çok ince moloz doldurulmalıdır. Kum veya moloz bütün boşluklara tamamen girmelidir. Ardından hattın üstü dikkatli bir şekilde kapatılmalıdır.

PİS SU ÇEKVALFİ
Çekvalf yapısı itibari ile tek taraflı yön mekanizması halinde çalışmaktadır. Örneğin bina ana pis su gider pimaşına cekvalf montaj edildiği takdir de binadan gelen atık sular çekvalfin olduğu bölüme ulaşıp, çekvalfin içindeki mekanizma suyun kuvvetiyle açılır ve su gittikten sonra geri kapanır.

Pis su çekvalfi yapılarda geri su basması, koku önleyici ve haşerat önleyici olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda bodrum kat ve giriş katta oturan daire sahipleri kendi dairelerinden ana pis su pimaşına çıkış noktasına çekvalf koydurmaktadırlar.

Bina ana pis su gider hattını ele alacak olursak çekvalf bulunmasının faydaları şunlardır;

  • Olası su taşkınları sonucu belediye ana gider hattından veya rögarınızdan geri gelebilecek suyu engeller
  • Ana gider hattından veya bina atık su hattından dairenize gelebilecek haşeratlara karşı önlem alınmış olur
  • Ana gider hattından daire içlerine gelen kötü kokulara önleyici etken olur
  • Atık suyun geri basması sonucu olası tıkanıklık sorunlarına karşı önem alınmış olur
  • Atık suyun geri basması sonucu olası ana hat pimaş borusu kirliliğine önlem alınmış olur

Esasında yapının ilk aşamasında montaj edilmesi gereken pis su çekvalfi, mal sahiplerinin talebi üzerine sonraki aşamalarda montaj edilebilmektedir. Çeşitli çapta imal edilen çekvalfler piyasada birçok farklı marka olarak satılmaktadır. Çekvalf tercihi yapılırken kaliteli TSE belgeli ve garantili ürünler tercih edilmelidir.

Uyarı: Çekvalf montaj edilmeden önce çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

Çekvalf montajı uzman kişilerce yapılması gereken bir işlemdir. İşinin ehli olmayan kişilere çekvalf montajı gibi bina pis su hattını ilgilendiren önemli bir konuda risk altına girmeyiniz. Çekvalfin pis su pimaş borusuna bağlantı noktasını özenle kontrol ediniz ve işlemi yapan su tesisatı ustasına ettiriniz.

Görüldüğü üzere su tesisatı son derece uzmanlık ve dikkat isteyen bir iştir. Artık neredeyse her köşe başında su tesisatçısı bulmak zor değildir. Tercih ettiğiniz su tesisatı firması eğitimli personele sahip olan, yaptığı işlere garanti veren ve kurumsal bir firma olmasına mutlaka özen gösteriniz.

Filtes Tesisat olarak; çekvalf montaj hizmetini siz değerli müşterilerimize uzman teknik ekip ve son teknoloji ekipman ile kusursuz vermekteyiz.

Sizinde su tesisatınız ile ilgili arızasınız varsa 0212 434 58 37-38, 0537 953 73 13 numaralı telefonlarımızdan veya web sitemizde yer alan ücretsiz müşteri destek bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Tesisatla ilgili herhangi bir sorununuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin veya +90 (212) 434 58 38 numaralı telefondan bizi arayın.

Profesyonel Su Tesisat Hizmetlerine mi İhtiyacınız Var?

Su tesisatınızdaki sorunları 3T formülüyle çözüyoruz. Talep, Tespit, Tamirat.
İletişim