Su Tesisatı

Su tesisatı insanların ihtiyaçlarını karşılamak için şehir şebeke hatlarından binalarımıza giriş yapan suyun borular ve gerekli ekipmanlar aracılığı ile yapılara dağıtılması işidir.
Su tesisatındaki en önemli faktör ilk yapım aşaması ve sonrasında su tesisatı sistemini dış etkenlerden gelebilecek zararlara karşı korumaktır.

SU TESİSATINDA İLK YAPIM AŞAMASI
Yapılarda bütün iş kolları o yapının projesi esas alınarak yapılmaktadır. Alt yapı bölümünü esas alacak olursak; elektrik tesisatı, su tesisatı, kalorifer tesisatı gibi bölümler projede belirlenen güzergahtan yapılmak zorundadır. Aynı şekilde su tesisatı projesinde belirlenen ve yapılacak işin aslına uygun malzeme kullanımı hayati önem taşır.
Fakat inşaatın kendi içindeki proje denetim yetersizliği gibi çeşitli nedenlerden ötürü yapıların su tesisatındaki çıkabilecek sorunlar daha ilk yapım aşamasında kendini belli eder. Özellikle küçük boyutlu inşaat projelerinde bu durum su tesisatını yapacak ustanın inisiyatifine kalmaktadır.
Asıl sorunda burada başlamaktadır. Genel olarak günümüz yapılarında en az maliyet-en çok kar politikası güdüldüğü için su tesisatı sorunları ilk yapım aşamasında işte burada başlar. Proje aslına uygun kullanılmayan kalitesiz malzemeler su tesisatında su kaçağının oluşmasına davetiye çıkarmaktadır.

Yapılarda su tesisatı malzemesi seçilirken nelere dikkat edilmelidir;
- Su tesisatında kullanılacak malzemeler TSE belgeli olmalıdır
- Üretici firma su tesisatı ürünlerine garanti vermelidir.
- Su tesisatı yapılırken uygun çapta boru kullanılmalıdır
- Yıpranmış zedelenmiş su tesisatı malzemesi kullanılmamalıdır
DOĞRU SU TESİSATI NASIL YAPILIR?
Yukarıda doğru su tesisatının yapılmasında projeye uygunluğun önemini belirtmiştik. Bu bölümde su tesisatı yapımında önemli nüansları birlikte ele alalım. Su tesisatı yapılırken kapı eşiği, lavabo montaj yerleri, tuvalet montaj yerleri, küvet altı, küvet çıtası montaj yerleri gibi montaj aşamasında su tesisatı borusuna zarar gelebilecek bölgelerden yapılmamalıdır.

Su tesisatı boruları inşaat halindeyken muhafazaya alınmalıdır. Kaba inşaat halinde olan bir yapıda su tesisatı borularının üstüne delici, kesici cisimler isabet edebilir. Borular ortada olduğu için üzerlerinden inşaatta yapımında taşınan yük arabaları geçmektedir. Bu geçiş esnasında borular zarar görmektedir. Yapılan su tesisatı kılçık diye tabir edilen sabitleyici veya harç yardımı ile belirli bölgelerden sağlamlaştırılmalıdır.
Önemli: Su tesisatı borusunun üzerine çimento oranı yüksek harç yapılmamalıdır. Borunun esneme payı olduğu için üzerine dökülen harç çok yağlı ise genleşme gösteremeyerek boru çatlaması veya boru patlaması meydana gelebilir.
Mutfak bataryası, banyo bataryası ve diğer bulunan muslukların ağız kısımları düzgünce sabitlenmeli montaj aşamasında oynamamalıdır.

TEST AŞAMASI
Konut su tesisatı, fabrika su tesisatı, otel su tesisatı, okul su tesisatı ne tür yer olursa olsun su tesisatına test yapılmalıdır. Su tesisatı testi işletme basıncının dört katı oranında yapılmalıdır. Konuyu şu şekilde sadeleştirecek olursak, örneğin evinize şebeke hattından gelen suyun basıncı 3 bar. Bu da demek oluyor ki evinizin su tesisatında yapılacak su kaçağı testi 12 bar olmalıdır. Hatalı yapılan su tesisatları doğru oranda test yapılırsa su kaçağı olup olmadığı anlaşılır. Su kaçağı testinin en önemli faydası da yapı daha kaba inşaat aşamasındayken şayet su kaçağı var ise bunu tespit etmektir.
VİTRİFİYE VE DİĞER EKİPMANLARIN MONTAJINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Vitrifiye malzemesi ve diğer ekipmanlar olarak küvet, duşakabin, duş başlığı, mutfak bataryası, banyo bataryası, banyo dolabı, mutfak tezgahı gibi ekipmanların montaj aşaması da su tesisatının korunmasında önemli yer tutar.
Duş başlığı montaj edilirken su borusu güzergahı üzerine monte edilmemelidir. Küvet ve duşakabin montajında dikkat edilecek en önemli husus yan çıtaların montajı için delinecek deliklerin su borusu üzerine denk gelmemesidir.

Mutfak bataryası ve banyo bataryası gibi ekipmanların montajında bataryaların ağız kısımlarının dikkatlice duvara sabitlenen yerinde oynatılmadan yapılması gerekmektedir. Mutfak lavabosu evye sifonu ve banyo lavabosu evye sifonu montajı yapılırken sifon düzgünce lavabo deliğine oturtulmalı sifon contası yıpratılmamalıdır. Evye sifonu takıldıktan sonra su kaçırıp kaçırmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
Mutfak tezgahı montajı yapılırken dolap montajı için delinecek deliklerin yerlerine çok dikkat edilmelidir. Mutfak dolabı montajında hem temiz su tesisatı hem de pis su tesisatı bölgesinde çalışılacağı için iki bölümü de etkilemektedir.
Su sayacı monte edilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus montaj esnasında ana kolon borularına zarar vermemektir. Firmamızın edinmiş olduğu servis tecrübelerinde su vanasını kendi değiştirmeye çalışırken diğer su tesisatı unsurlarına da zarar verdiklerine şahit olmuştur. Su tesisatı tamiratı uzman kişilerce yapılmalıdır.
Banyo tadilatı yapılırken tıpkı su tesisatı sıfırdan yapıldığı gibi test yapılmalıdır. Yenilenen banyo dekorasyonunuz sonrasında evinizde oluşacak su kaçağı sorunu tekrar banyo tadilatı maliyetini ortaya çıkarabilir. Banyonuzu tadilat yaptırmaya karar verdiyseniz şayet banyo tavan boyasında kabarma probleminiz var ise üst komşunuza su kaçağı tespiti yaptırmasını isteyiniz.

Aksi taktirde özenle yaptırdığınız banyo tadilatınız üst kattan su akması sonucu berbat olabilir. Banyo tavanının küflenme sorunu çok sıklıkla karşılaştığımız bir sorundur.
Diğer bir dikkat edilecek husus ise evinizi tadilata sokmadan önce musluklardan gelen suyu kontrol etmenizdir. Musluktan su az geliyor ise mutlaka uzman bir su tesisatçısına kontrol ettirmelisiniz. Musluklardan su çok az geliyor ise muhtemelen tesisatınızın bir noktasında tıkanma veya daralma olabilir.
EV SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Günümüz dünyasında pazarlama yöntemleri artık o kadar gelişti ki sokakları dolaşarak ev aramak ya da emlakçı dolaşmak yerine internet, televizyon ve radyo gibi iletişim ağlarıyla ev satın alınabilmektedir.
Yapı firmaları ya da reklam firmaları konutları pazarken ya da tanıtırken dairenin metrekaresi, otopark, asansör, sığınak, çocuk parkı gibi özellikleri hakkında sizlere bilgi verirler. Birçok insanında ev satın alırken aklına ilk gelende bunlar değimlidir? Elbette otopark ve çocuk parkı gibi faktörler hayat kalitesi yönünden önemli rol oynar. Ancak başka bir önemli husus ise evin yapılış aşamasında ki alt yapı kalitesidir.

EV ALIRKEN KARARIMI NEYE GÖRE VERECEĞİM? ALT YAPIMI YOKSA GÖRSELLİK Mİ?
İnsanların bitmiş bir binanın alt yapısının nasıl yapıldığı hakkında kendi kendine bilgi edinmesi çok zordur. Dairenizi satın aldığınız kişi ya da kurumlardan mutlaka alt yapı olarak adlandırdığımız faktörlerden olan su tesisatı hususunda belli başlı soruları sormanız ve cevaplarını almanız olacaktır.
Peki nedir bu sorular:
- Dairede hangi kalite su tesisatı malzemesi kullanıldı?
- Su Tesisatına su kaçağı testi yapıldı mı?
- Pis su gider boruları döşendikten sonra boruların içine harç ve moloz gibi yabancı maddelerin kaçması ve meyilsizlik sorunları olasılığına karşın boruların içi kamera ile görüntüleme yapıldı mı?
- Yine aynı şekilde temiz su tesisatının yapım aşamasında boruların içine pislik kaçma olasılığına karşın musluklardan akan suyun yeterli seviyede akması kontrol edildi mi?
- Su tesisatında oluşacak herhangi bir arızada garanti süresi nedir?
- Evinizin su tesisatı projesi mevcut mu?
- Dairenin ısıtma tesisatında kullanılan radyatör ve kombi yeterli seviyede mi?

Tüm bu soruları çekinmeden evinizi satın alacağınız kişilere sorabilirsiniz.
Su Tesisatı Videosu
Tesisatla ilgili herhangi bir sorununuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin veya +90 (212) 434 58 38 numaralı telefondan bizi arayın.