Kameralı Su Kaçağı Tespiti

Kameralı Su Kaçağı Tespiti

Hiçbir darbeye maruz kalmadan fayans ya da duvarın içinde bulunan su borularında gelen arıza haliyle sizleri şaşırtabilir. Su Tesisatı arızalarında doğru tespit ve sonrasında kalıcı çözüm en önemli faktördür.

Son yıllarda yapılan inşaatlardaki kalitesiz malzeme ve niteliksiz işçilik oranlarının artması ile birlikte cihazla su kaçağı bulma sektörü oldukça yaygınlık göstermiştir. Yapılarda temiz su tesisatı, atık su tesisatı, kalorifer tesisatı, doğalgaz tesisatı, yangın tesisatı, klima drenaj tesisatı, yağmurluk gider tesisatları bulunmaktadır.

Bu tesisat bölümlerinden en çok arıza gösteren kısımlar temiz su ve atık su tesisatlarıdır. Bu noktada yapılar ve insanları için gerekli su kaçağı tespit cihazları üretilmiştir. Cihazla su kaçağı bulma işi son yıllarda yapımı oldukça artan ve buna ters orantılı eskiyen yapılarda tercih edilmektedir.

Filtes Tesisat olarak söz veriyoruz, evinizi kendi evimiz gibi görerek sizi su kaçağı sorunundan mutlaka kurtaracağız.

Firma personellerimiz pandemi koşullarında gerekli koruyucu ekipmanla evinize girmektedir. Hijyen kurallarına maksimum derecede dikkat ederek hiç kimsenin sağlığını tehlikeye atmıyoruz.

SU SIZINTISI NASIL ANLAŞILIR SU KAÇAĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR

Su kaçağı bazen ani olarak meydana gelebilir. Bazı durumlar da önceden kendini belli edebilir. Bunun için evinizi gözlem altında tutmanız ve kendi evinize ve alt komşunuza hasar vermemek için durumu ihmal etmemeniz gerekir.

Su kaçağının belirtileri nelerdir?

  • Duvarda kabarma veya renk değiştirme
  • Parkede kabarma
  • Duvarda veya tavanda rutubet ve renk değişimi
  • Seramik yüzeylerin derz aralarında pamuklaşma
  • Su faturasının rutin gelen tutardan çok yüksek gelmesi
  • Evde su kullanımı olmadığı halde su sayacının ibresi dönüyorsa su kaçağının belirtisidir.

Bazı ev sahipleri alt komşusundan gelen şikayet üzerine kendi evlerinde su kaçağına ilişkin bir belirti olmadığı için durumu kabullenmemektedir. Su kaçağı olan dairede duvar ya da seramik yüzeyinde belirti göstermedende alt kata sızabilir.

Su sızıntısı nasıl anlaşılır sorusunun en net cevabı kameralı su kaçağı tespiti olacaktır. Su kaçağı tespiti mutlaka uzman kişiler tarafından cihazlar ile yapılmalıdır. Cihazları olmayan tahminlere göre yapılan su kaçağı tespitinde alınan neticeler doğru olmayacaktır.

Duvardan su sızıntısı var acil olarak ne yapmalıyım?

Bu konu hakkında bilmeniz gereken en önemli husus su tesisatınızın hangi güzergahta olduğunu bilmekten geçer. Eski tip binalarda çok görülmese bile yeni yapıların bazılarında su tesisatı boruları tavandan yapılarak iniş ağızları bırakılmaktadır. Şayet tesisatınız böyle ise su kaçağının kendi dairenizde olma olasılığı da vardır.

Duvardan su sızıntısı varsa ve su tesisatınız yukarıda anlatıldığı gibi tavan kısımdan döşenerek yapıldıysa vakit kaybetmeden su sayacınızın vanasını kapatınız ve su akıntısının kesilip kesilmediğini kontrol ediniz. Burada en önemli konu su sayacınızın vanasının sağlam olmasıdır. Vanayı kapattıktan sonra evdeki musluklardan birini açarak suyun kesilip kesilmediğini kontrol edebilirsiniz.

Duvardan akan suyun kendi dairenizden olmadığına kesin kanaat getirdiyseniz elektrik tesisatınızın ve ev dekorasyonunuzun zarar görmemesi için üst komşunuzla irtibata geçiniz. Vakit kaybetmeden uzman su tesisatı ve su kaçağı servisi ile irtibata geçiniz.

YAĞMUR YAĞINCA TAVANDAN SU DAMLIYOR

Konut ve işyerlerinde yağmur yağdığı zaman ortaya çıkan su kaçağı sorunları oldukça yaygındır. Esasına uygun imal edilmeyen çatı, dış cephe ve yağmur gider borularından dolayı bu sorunlar ile sıklıkla karşılaşabiliriz.

Yağmurluk boru hatlarındaki sorunlar mal sahipleri tarafından kontrol edilmediği için yağmur yağdığı zaman fark edilmektedir. Çatı kısmında bulunan yağmurluk olukları ve bina yüzeyinden dikey olarak inen yağmurluk pimaş borularının olası su baskınları ve su kaçaklarına karşın rutin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Yağmur yağınca tavandan su damlıyor

Bu sorun izolasyonun yanı sıra bazen yağmur oluklarından da kaynaklanabilir. Çatı imalatlarında izolasyon kadar yağmurluk pimaşıda büyük önem taşır. Ev sahiplerinin teras katını yıkaması sonucu da ortaya çıkabilen bu sorunda tamirat öncesi doğru su kaçağı tespiti şarttır.

Yağmur suyu sızıntı tespiti
Makine ile su kaçağı tespiti yapılmasının temel amacı tespit sonrası yapılacak tamirat işlerinde eksik ya da yanlış işlem yapmamaktır. Çatı bölümlerinde dikey ve yatay halde döşeli yağmurluk oluğu ve borusu bulunmaktadır. Ayrıca çatılarda bulunan yer süzgeçlerinde su kaçağı problemi sıklıkla yaşanmaktadır. Teraslarda bulunan seramik yüzeylerde de su sızıntısı problemi sıklıkla görülür. Doğru verilmeyen derzlerden kaynaklı sorunlar oldukça yaygındır. Derz arası boşalan seramik araların iyice kazıldıktan sonra terkar derz yapılmalıdır. Aksi taktir de eski derz üstüne yapılan yeni derz tutmayacaktır.

Bunun yanı sıra yağmurluk pimaşlarının içine görüntülü tespit cihazı bakılması gereklidir. Tavanına su akan birçok daire sahibi çatıyı tadilata sokup evine damlayan suyun kesileceğini zannetmektedir. Ancak pimaş borularda olabilecek sorunu göz ardı edildiği için biten tadilat sonrası su sızıntısı devam edince her şey için geç olduğu maalesef anlaşılmıştır.

Yağmurluk boruları yapılırken ve sonraki kontrol aşamasındaki dikkat edilecek hususlar

  1. Yağmurluk boru hatları uygun çapta yapılmalıdır
  2. Çatı oluğu kısımları mukavemetli ve rüzgara dayanıklı şekilde yapılmalıdır. Kelepçe aralığı çok seyrek olmamalıdır.
  3. Ara parçaların, boruların ve olukların birleşim yerlerinin mukavemeti için bu bölgelere kelepçe koyulması iyi olacaktır.
  4. Yapılacak yağmurluk borularının akıntı oranı düzgün hesaplanmalıdır.
  5. Şayet teras veya çatı kısmında yer süzgeci var ise gidere bağlantısı özenli şekilde yapılmalıdır. Kullanılan malzeme darbelere karşı sağlam olmalı ve güneş ışığına dayanıklı malzemeden olmalıdır.
  6. Çatı olukları ve süzgeç içleri rutin şekilde temizlenmelidir. Çatı oluğu ve süzgeç ağızlarına biriken pislik nedeniyle yağmur suyu çatıda tahliye edilmez ise su baskınları yaşanabilir.
  7. Yağmurluk giderlerinin içinin yılda iki defa kamera kontrol edilmesi firmamız tarafında tavsiye edilmektedir.

Cihazla su kaçağı bulmanın en büyük avantajı fazla tadilat maliyetini ortadan kaldırmaktır. Gerek mal sahipleri gerekse cihazları olmayan su tesisatçıları tarafından bilinçsizce tespit edilmeye çalışılan su kaçakları tadilat maliyetini artırmaktadır.

Su kaçağı tespit cihazları su kaçağının türüne göre kullanılmaktadır. Kameralı su kaçağı tespiti cihazları sadece atık su kaçağında kullanılmaktadır. Boru içine gönderilen su kaçağı tespiti cihazının ekranında borunun iç kısmında bir sorun olup olmadığı görülmektedir.

Su kaçağının oluşma nedenlerine beraberce göz atalım ;

  • Kalitesiz ve aslına uygun kullanılmayan su tesisatı malzemeleri
  • Niteliksiz işçilik uygulamaları
  • Aksesuar montaj esnasında su tesisatına verilen zararlar
  • İnşaat aşamasında döşenen su borularının darbeye maruz kalması
  • İnşaat aşamasında boruların üstünün çimento oranı yüksek harç ile kapatılması. Ve buna istinaden su tesisatı borusunun genleşme sağlayamadığı için patlaması
  • Şebekeden ev ve işyerlerinize gelen suyun basınç değerinin yüksek olması
  • Su tesisatı malzemesinin kullanım ömrünün dolması
  • Seramik döşemesi esnasında boruların hasar görmesi
  • Su tesisatı bittikten sonra test yapılmaması, veya doğru test yapılmaması.

Kameralı su kaçağı tespiti yapılırken en küçük detaylar dikkatlice incelenmeli, su kaçağına sebebiyet verecek unsurlar doğru tespit edilmelidir. Firmamız servis personellerini doğru bir uygulamalı eğitim sonrası iş sahasına yani ev ve işyerlerinize göndermektedir.

Günümüzde su kaçağı tespiti sektörünün yaygınlaşmasından dolayı kameralı su kaçağı tespiti bir terim haline gelmiştir. Öyle ki tuvalet tıkanıklığı işlemine gittiğimiz servislerde müşterilerimiz bazen kamera ile mi tuvalet tıkanıklığını açacaksınız diye sormaktadır. Yukarıda da anlattığımız gibi görüntülü tespit cihazları pis su kaçağı tespiti yapılırken kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, kanal görüntüleme, gider görüntüleme, rögar görüntüleme işlemlerinde kullanılmaktadırlar.

Temiz su tesisatında çoğunlukla aşağıdaki arızalar meydana gelir ;

  • Plastik boruların inşaat aşamasında zarar görmesi.
  • Su tesisatı yapılırken ara parçalar olan dirsek, te, manşon, kavis vb. ara parçaların doğru kaynak yapılmayışı.
  • Kalitesiz malzeme ve işçilik kaynaklı hatalar.
  • Su tesisatı yapıldıktan sonra su kaçağı testi yapılmaması veya yanlış yapılması.
  • Ev sahipleri tarafından duvara veya yere delinen delikler sonucu oluşan su kaçakları.
  • Su borusunun gövde kısmından delinmesi veya çatlaması.

İnşaat aşamasında vitrifiye malzemesi montaj edilmeden mutlaka su kaçağı testi yapılmalıdır. Günümüzde su tesisatçıları ekseriyette şebeke suyu ile su kaçağı testi yapmaktadırlar. Şebeke suyu basıncı su kaçağı testi için yeterli basınç güce sahip değildir.

Atık su tesisatlarında genel olarak meydana gelen arızalar aşağıdaki gibidir;

  • Atık su borularına inşaat aşamasında dış etkenlerden gelen darbeler sonucu kırılması
  • Borunun kırılması veya ek parçaların yerinden çıkması
  • Conta ezilmesi sonucu su sızıntısı
  • Boruların veya ek parçaların yerlerine tam olarak takılmaması
  • Tavan ve duvar bölümlerinde yer alan pimaş boruların kelepçe yardımı ile doğru şekilde sabitlenmemesi
  • Yatay olarak yerde döşenen pimaş boruların altının yeterli derecede doldurulmaması sonucu borunun ya da ek parçaların çökme veya meyilsizlik olması
  • Alaturka tuvaletlerin es sifona yanlış bağlantı yapılması
  • Tuvalet kadalarının düzgün montaj edilmeyişi
  • Gömme rezervuar montajlarında iç haznenin montaj esnasında hasar görmesi.
  • Asma sifondan tuvalet taşına temiz su bağlantısının doğru yapılmayışı

BODRUM KATA SU DOLUYOR

Bodrum katta bulunan daireler su kaçağı konusunda biraz daha şanssız durumdadır. Yağmur suyu baskınları, atık su tesisatı baskınları gibi su arızalarından en çok etkilenen bölüm bodrum katta bulunan dairelerdir. Bodrum kata su doluyor arızası bazı durumlarda içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Bodrum katı su basması arızası tespit edilirken alan daraltma işlemi uygulanarak su kaçağı tespiti yapılmalıdır. Bodrum katın tavan veya duvar kısmında bir belirti yoksa bile üst kattaki daireler ile istişare edilmeli evlerinde su kaçağı belirtisi olup olmadığı sorulmalıdır. Şayet binada herhangi bir dairede sorun yoksa öncelikle bodruma dolan suyun temiz ya da pis su olup olmadığı tespit edilmelidir.

Bazen su kaçağı tavan veya duvarda belirti göstermeden duvar arasından sızabilir. Bu durumda öncelikle hemen bir üst daireye bakılmasında fayda vardır. Üst kattaki dairede bir sorun yoksa bodrum kata dolan su dikkate alınarak binaya şebeke su girişi veya bina ana pis su gider boruları kontrol edilmelidir.

Şebeke bağlantısı su kaçaklarının sessiz bir ortamda yapılması daha doğru olacaktır. Aksi takdir de yapılan tespitte yanılgıya düşülebilir. Bina ana gider boruları kontrol edilirken hiçbir detay gözden kaçmamalıdır.

Binamızda su kaçağı bulunamadı sorun yan binadan olabilir mi?

Bu durum gayet mümkündür. Bodrum daireye su dolması durumunda yukarıda anlatıldığı gibi aşama, aşama gidilerek alan daraltması uygulanmalıdır. Yan bina sahipleri bu tarz durumlarda çoğu kez itiraz etse de, dairenize sızan su yan binadan kaynaklanabilir.

Su kaçağı tespitinde geniş alan taramalarında kesin sonuca varılması için riskler minimize edilerek en küçük detay ve arızalar mutlaka değerlendirilmelidir. Firmamız sahip olduğu son teknoloji su kaçağı tespit cihazları sayesinde su kaçağının yerinin tespiti hususunda sizlere profesyonel su tesisatı hizmeti vermektedir.

Servis personelimiz konusunda uzman ve eğitimli personellerdir. Firmamızın en temel hedefi kalıcı ve garanti çözüme ulaşmanızdır. Su arızasının tespiti ve tamiratı hususunda sizlere detaylı bilgileri aktarmak servis politikamızın en temel unsurları arasındadır.

Görüldüğü üzere gerek ilk yapım aşamasında gerekse daha sonra dış etkenler sonucu su kaçağı olabilir. Evinizde veya işyerinizde meydana gelebilecek su kaçağı ve su tesisatı gibi işlerinizde garantili ve profesyonel hizmet almak istiyorsanız bizlere 0212 434 58 37-38 veya 0537 953 73 13 numaralı telefonlarımızdan ulaşabilirsiniz.

Tesisatla ilgili herhangi bir sorununuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin veya +90 (212) 434 58 38 numaralı telefondan bizi arayın.

Profesyonel Su Tesisat Hizmetlerine mi İhtiyacınız Var?

Su tesisatınızdaki sorunları 3T formülüyle çözüyoruz. Talep, Tespit, Tamirat.
İletişim