Yağmurluk Kolonu Yıkama
Yapılarda yağmurluk kolon hatları çatı kısmından başlayarak bina girişine kadar inmektedir. Yağmurluk gider kolonu veya yağmurluk gider pimaşında oluşan sorunlar insanlarımız tarafından genel olarak yağmur yağdığı zaman fark edilmektedir. Özellikle yağmur yağınca evi su bastı, yağmur suyu evime doluyor, yağmur yağınca balkondaki süzgeçten su çıkıyor sorunlarını buna örnek verebiliriz.
Bina sakinleri tarafından anlaşılmaya veya çözülmeye çalışılan bu sorun gerekli cihazlar olmadan pekte mümkün değildir. Yağmurluk kolonu yıkama işlemi yapılmadan önce hattın içi kameralı cihazlar ile görüntülenmelidir. Yapılan incelemeler sonucu yağmurluk kolonu yıkama işlemine gerek duyulur ise yıkama işlemi titizlikle yapılmalıdır.
Yağmurluk gider borusu yapılarda tüm gider pis su gider borularında olduğu gibi rutin olarak kontrol edilmelidir. Çatı kısmında bulunan yağmurluk olukları en çok kirlenme ve yabancı maddeye maruz kalan bölgelerin başındadır. Çatı oluklarının pislenme nedenleri aşağıdaki gibidir;
- Rüzgarla yağmurluk oluklarına dolan tozlar
- Kuşların gagalarından düşürdükleri kemik ve diğer besin parçaları
- Kuş türüne örnek olarak kargaların bulduğu cevizi yemek için yukarıdan çatıya kırılması için attığı cevizlerin yağmurluk oluğunu tıkaması
- Kuşların yuva yapmak için gagalarından düşürdüğü ağaç dalları
- Bina sakinlerinin çatıya atmış oldukları yabancı maddeler
- Meyilsiz oranı hatalı verilen yağmurluk olukları
Yukarıda saydığımız etkenlerin sonucunda yağmurluk olukları sürekli kontrol edilmeli daralmış ya da tıkalı boru var ise temizlenmelidir. Tabi ki bu işlem yapılırken dikkatli olunmalıdır. Bilinçsizce bina çatısına çıkılarak yapılmak istenen yağmurluk borusu temizliği işlemi hayati risk taşımaktadır.
Yağmurluk kolonu yıkama uzman kişilerce tüm güvenlik önlemleri alınarak yapılmalıdır. Çatının yapısal durumu değerlendirilmeli emniyet kemersiz, baretsiz asla çıkış yapılmamalıdır.
Yukarıda anlattığımız yağmurluk oluğundaki kirlenmeler bina yüzeyinden bina girişine kadar olan dik inen yağmurluk pimaş borusunun da tıkanmasına sebebiyet vermektedir. Küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliği nedeni ile aniden çok fazla miktarda yağan yağmur ve dolular yağmurluk borusu yıkama işinin gündeme gelmesini tekrar sağlamıştır.
Aniden çok fazla kütleli yağan yağmur ve dolu sonucu yağmurluk borusu tıkanıklığında belediyeler ani gelen tıkanıklık açma talepleri karşısında doğal olarak yetersiz kalmaktadır. Bu durum su tesisatı sektörünü özellikle tıkanıklık açma konusuna daha çok eğilim göstermeye yöneltmiştir.
Önemli: ‘’ Yağmurluk kolonu giderlerinin bina rögarına verilmesi yasaktır. Belediye ve zabıta ekiplerinin bu durumu tespiti sonrasında cezai müeyyide ile karşı karşıya kalmamak için, şayet binanızda böyle bir durum var ise istanbul su tesisatı işleri yapan firmamız tarafından destek alabilirsiniz.’’
Tesisatla ilgili herhangi bir sorununuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin veya +90 (212) 434 58 38 numaralı telefondan bizi arayın.